Sinds Februari bieden wij ons coachingstraject “Doelen halen” aan. In dit traject valt ons programma voor afvallen ook. Een jaar lang gericht op gewichtsverlies, maar voornamelijk, gewichtsbehoud (want daar gaat het altijd mis).
Wij doen dit anders dan de gemiddelde dietist, daar waar men over het algemeen inzet op dieet en “weten wat gezond is”, zetten wij in op wilskrachtmanagement (zowel vergroting als mate van inzet) en gewoontegedrag aan en af leren. Het grootste verschil hierbij is misschien wel het behoud van autonomie. Wij zeggen niet wat wel en niet mag, alles mag. Wij brengen wel naar voren wat je doelen zijn en hoe je hiernaartoe kan werken.
Autonomie en waarom dit belangrijk is:
Autonomie behouden, vrijheid behouden, staat centraal in onze werkwijze. Niet voor niets is gevangenisstraf een hele zware straf, het is een grote beperking in autonomie. Voor mensen die het gevoel hebben veel te moeten, zijn vaak de gevoelens van stress enorm. Dit is wat beperking in de autonomie doet, stress veroorzaken. En stress, zo zijn we inmiddels wel achter, is in deze maatschappij een factor waar we het moeilijk mee hebben, heel moeilijk.
Het volgen van een bepaald dieet is een grote beperking in de autonomie. We kunnen dit maar een tijdje volhouden, hierna gaat het mis. Je gaat je (bewust of onbewust) afzetten tegen de inperking van je vrijheid.
Zo krijgen we het bekende “JoJo effect”, wat volgens onderzoek nog veel ongezonder is dan stabiel te zwaar zijn.
Hoe kun je afvallen terwijl je je vrijheid behoudt? Wij gebruiken hier meerdere tools voor, lees twee van deze strategieen hieronder.
Bewust worden wat je eet:
Zo werken wij met tools om bewust te worden wat je eet, want eten gaat vaak onbewust. Zeker als je aan het afvallen bent heeft je lichaam honger en, net zoals auto rijden, is eten vaak een onbewuste gewoonte. Calorieen tellen werkt vaak niet, omdat we onbewust meer eten dan we denken. We stellen samen disrupties in zodat we het onbewuste gedrag zichtbaar krijgen en hier wat mee kunnen doen.
Hoe vaak sta jij bij de koelkast en vraag je je af wat je daar nu eigenlijk doet?
Van uitstel komt afstel:
Ook sturen we op bewustwording door uit te stellen. Niet zomaar gaan eten, maar eerst bedenktijd inbouwen. De vraag: “Wil ik dit wel echt?” komt dan vaak langs. Wanneer we bijvoorbeeld niet zomaar die chips direct eten, maar eerst de chips op tafel zetten en dan pas na 3 minuten beslissen of we deze wel of niet opeten, is de kans groter (zeker met acute wilskracht oefeningen) dat we ervan afblijven. Van uitstel komt immers afstel!
Een afspraak met een client: “Je mag gerust naar de Mc Donalds, maar in eerste instantie rij je erlangs. Je mag altijd omdraaien.”
Interesse?!
Heb je door deze woorden interesse gekregen in onze manier van begeleiden? Neem gerust contact met ons op! Even een appje sturen naar 06-43255458 en we nemen spoedig contact met je op, of kijk op deze pagina.
Geef een reactie