Pijn in je gewrichten zit tussen je oren, maar niet zoals je denkt :). Pijn is namelijk output, geen input. Laat ik mijzelf hieronder toelichten:
Ik train hard, en plots gaat er iets verkeerd. Ik maak een verkeerde beweging en krijg een spierscheuring. Pijn! En best veel ook! Hoe kun je nu zeggen dat dit tussen de oren zit?
Wanneer er iets verandert in het lichaam dan wordt dit geregistreerd door, onder andere, de zenuwen. In het geval hierboven krijg ik een scheur in een spier, hierdoor verandert de druk in het lichaam. Dit verschil in druk wordt geregistreerd door de zenuwen en wordt verstuurd, via het CZS (centraal zenuwstelsel), naar de hersenen. Deze geven een signaal af wat zegt:
“En NU DIRECT stoppen met wat je aan het doen bent! Het word me te gevaarlijk”
Dit is pijn.
Is er iets mis in het lichaam? Jazeker, maar de pijn wordt verstuurd vanuit de hersenen (of het CZS) naar de pijnlijke plek. Een grote waarschuwing met uitroeptekens: “NIET MEER DOEN!”
Zes weken verder:
Over het algemeen wordt voor een acute blessure, zoals boven beschreven, 6 weken herstel gegeven. Het lichaam repareert zichzelf en na zes weken is het fysiek allemaal weer genezen. Er hoort geen pijn meer te zijn. Toch is dit vaak niet het geval. Pijn blijft, zeker wanneer je een soortgelijke beweging probeert uit te voeren, vaak nog lang, heel lang, aanwezig.
Wat gaat hier fout? Heeft dit te maken met geen volledig herstel? Of heeft dit te maken met het afgeven van een verkeerde waarschuwing. Een waarschuwing die bij een acute blessure heel erg belangrijk is (zie hierboven), maar na een tijdje alleen maar in de weg zit als het om pijnvrij bewegen gaat.
“Pijn: Een waarschuwing die na een tijdje alleen maar in de weg zit als het om pijnvrij bewegen gaat.”
De pijn is niet weg….. Help?!
Aangezien het vaak nog steeds pijn doet na zes weken herstel, moeten we beweging in gaan zetten om de pijn te verhelpen. Vaak zijn er specifieke bewegingen die nog steeds zeer doen. Hoe de pijn hier weggaat? De bewegingen die pijn doen, uitvoeren zonder pijn. Ja, je hoort me goed:
“De bewegingen die pijn doen, uitvoeren zonder pijn. “
Hoe we dit gaan doen is wederom aan de hand van het voorbeeld hierboven gesteld. Pijn is een waarschuwing vanuit de hersenen of het CZS, de zenuwen nemen geen pijn waar, maar een verschil in druk in het lichaam. Dit is iets wat we kunnen gebruiken bij het werken naar pijnvrij bewegen!
Door de druk in het lichaam anders te maken kunnen we de pijn weghalen uit de beweging. Dit kan op heel veel verschillende manieren, maar een hele makkelijke manier is externe druk toevoegen. Door druk van buiten toe te voegen verandert de druk in het lichaam, wat resulteert in een pijnvrije beweging waar eerder veel pijn was. Dit bedoel ik dus met: De bewegingen die pijn doen, uitvoeren zonder pijn. Ik verander de druk, maar de beweging blijft hetzelfde! De hersenen en het CZS zien dit echter als een andere beweging, waardoor er geen pijn meer is.
Nu begint het herhalen! Totdat het lichaam deze beweging als hetzelfde gaat zien als de beweging zonder toegevoegde druk. Geef het twee weken met tachtig herhalingen op een dag. Merk je nu geen resultaat, dan is het tijd om wat anders te proberen.
En nu allemaal testen!
Dit allemaal is natuurlijk allemaal heel simpel uitgelegd. Er komt in ernstige gevallen vaak iets meer bij kijken dan alleen de druk veranderen, maar in veel gevallen kun je veel resultaat halen met iets heel simpels zoals hierboven genoemd. Is er meer nodig, kom dan gerust langs!
Kniepijn? schouderpijn? lage rugpijn? Wij kunnen veel voor je betekenen!
Wanneer je er niet uitkomt, neem dan contact op met ons. Binnen een half uur weten wij of we iets voor je kunnen betekenen.
Meer informatie over pijnvrij bewegen en revalidatietraining? Spreek ons aan op facebook, kom gerust langs op de gym, of beter nog, vul het formulier in onderaan deze pagina. Wij hebben al een heel aantal mensen mogen helpen om van hun pijn af te komen!
Geef een reactie