Krachttraining wordt gezien als simpel. Je hebt sets en reps van een oefening en deze voer je uit. Het aantal sets en reps bepalen je doel (hypertrofie training, of het trainen van absolute kracht). Verder zie je bij heel veel fitnesscentra “core training” of bepaalde spiergroep training. Wij werken toch echt heel anders en hebben ook een heel ander beeld van krachttraining. Wij hebben geen buikspierkwartiertjes, geen fietsen of loopbanden. Wij hebben geen “core training” en geen training op spiergroep. Bij ons zie je geen “chest day”.
Het trainen van de “core” om stabiliteit en klachten in de rug tegen te gaan is onzin, zo roepen wij al een paar jaar. Recentelijk meta onderzoek toont dit wederom aan. Coretraining draait om de transversus abdominus, dit is de voorste, diepliggende buikspier, die ondanks heel veel onderzoek wat het tegendeel bewijst, nog steeds de hype van de fitnessindustrie is. In het meta onderzoek wat in januari 2018 is gepubliceerd brengt de auteur een paar mooie vergelijkingen aan het licht.
Zwangere vrouwen hebben een zo goed als niet functionerende transversus abdominus. Heeft elke zwangere vrouw last van de rug?
Door logisch na te denken en gedegen onderzoek, haalt de auteur heel mooi onderuit waarom de transversus abdominus niet de dominante spier is in het stabiliseren van de onderrug. Zwangere vrouwen (en vrouwen die net bevallen zijn) verliezen geheel hun functie over de transversus abdominus. Dit zou betekenen dat het lichaam alle stabiliteit verliest (wat dus echt niet zo is in de praktijk!). Hoe hebben zwangere vrouwen dan niet direct last van pijn in de rug en kunnen ze nog fatsoenlijk bewegen?
Zo haalt de auteur nog een aantal andere logische redenen met een berg onderzoek (waaronder de hoeveelheid spanning die nodig is om te stabiliseren, wat heel, heel, heel erg weinig is) aan om onze welbekende “core training” tot kultraining te verklaren.
Een andere manier van aanspannen is nodig voor stabilisatie.
Niet alleen richten wij ons niet op “core” training en de daarbij behorende buikspierkwartiertjes, wij gaan nog verder en leren iedereen die bij ons komt de juiste manier van het aanspannen van de buikspieren aan. De correcte spanning op de buikspieren zetten wij vervolgens in bij letterlijk elke vorm van krachttraining. Zo hebben wij geen “core” training nodig.
Meer te weten komen over onze visie op bewegen en krachttraining? Kom naar onze weekend cursus “Blik op bewegen” en krijg een andere kijk op beweging!
(De cursus is vooral bedoeld voor trainers/fysiotherapeuten en opleiders/sportschoolhouders in onze branche.)
Meer info: The Myth of core stability. 2018 – Prof. Eyal Lederman
Petra zegt
Geef je deze cursus nog steeds?